De voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Juridische conflicten kunnen overal ontstaan. Door een ongeluk in het verkeer, maar ook met buren of werkgevers. Omdat het inschakelen van deskundige hulp al gauw in de papieren loopt, sluiten veel Nederlanders een rechtsbijstandverzekering af. Hiermee ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Benieuwd of het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering ook aan jou besteed is? In deze blog delen we de belangrijkste voordelen met je.

Snel terugverdiend

Wie al eens een advocaat in heeft moeten huren, weet dat de rekeningen behoorlijk kunnen zijn. Gemiddeld kost een advocaat namelijk tussen de €200 en €300 per uur. Sluit je echter een rechtsbijstandverzekering af bij Univé of een andere verzekeraar? Dan krijg je juridische hulp toegewezen en de kosten hiervoor vergoed. Mocht je graag zelf een externe deskundige of een advocaat uit willen kiezen, dan kan er wel sprake zijn van een eigen risico. 

De premie voor een rechtsbijstandverzekering met een dekking voor wonen en verkeer bedraagt gemiddeld zo’n €100 tot €125 voor een alleenstaande. Grote gezinnen zijn zo rond de €300 kwijt. Ook dit is echter snel terugverdiend wanneer er hulp ingeschakeld moet worden.

Het hele gezin verzekerd

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering geef je je gezinssituatie door. Hiermee verzeker je iedereen binnen het gezin van rechtsbijstand. Naast je gezinsleden kunnen hier ook andere personen onder vallen. Zo kunnen ook kinderen die voor studie op kamers wonen en inwonende bloedverwanten aanspraak maken op rechtsbijstand. Onder bepaalde omstandigheden vallen ook huishoudelijke personeelsleden en inwonende au-pairs onder de dekking.

Dekking voor verschillende conflicten

Een rechtsbijstandverzekering heeft wel wat weg van maatwerk. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende basisdekkingen. De meeste verzekeraars bieden een basisdekking aan voor verkeer & voertuigen en één voor consument & wonen. Ook een combinatie van deze basisdekkingen behoort vaak tot de mogelijkheden. Naast deze basisdekkingen bestaan er ook nog aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld werk & inkomen en belasting & vermogen. Werk je als ZZP’er of heb je een mkb-onderneming? Dan kan het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering verstandig zijn.

Losse of prepaid rechtshulp

Heb je geen rechtsbijstandverzekering afgesloten, maar zit je wel om juridisch advies verlegen? Dan kun je bij veel verzekeraars ook terecht voor losse of prepaid rechtshulp. Hierbij ontvang je juridische hulp op maat voor een vast bedrag. Mocht het conflict complexer van aard zijn, dan dien je een uitgebreider pakket te kiezen. Vaak word je binnen een dag of enkele dagen al geholpen.

Gerelateerde berichten